Jaar: 2022 | Topic: Lobby en advocacy
In de periode 2017-2021 had het programma tot doel de Belgische beleidsmakers te beïnvloeden om een ambitieus Belgisch beleid ten gunste van klimaatrechtvaardigheid te ontwikkelen en uit te voeren, de Europese ambities te versterken en het akkoord van Parijs uit te voeren. De PWG is samengesteld uit maatschappelijke organisaties (ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties, jongerenorganisaties), vakbonden, ziekenfondsen en burgerinitiatieven die pleiten voor klimaatrechtvaardigheid en telt meer dan 70 leden, met een politieke kerngroep van 11 leden.
De eindevaluatie is begonnen in maart 2022 en had betrekking op beleidsbeïnvloeding in de periode oktober 2020-december 2021. De impactstudie richtte zich op de invloed van de PWG op de Belgische standpunten tijdens de opeenvolgende internationale COP-vergaderingen die elk jaar plaatsvinden in de periode november-december, met uitzondering van COP 26 die in 2020 met één jaar werd uitgesteld wegens de Covid-19 pandemie.
Om inzicht te krijgen in de bijdrage van de Klimaatcoalitie aan beleidsverandering, werd een kwalitatieve mixed-methodology aanpak toegepast:
(1) een tijdlijnoefening, gecombineerd met outcome harvesting was nuttig voor het identificeren van uitkomsten en impact, die de casusselectie voor de effectbeoordeling mogelijk maakte;
(2) voor de Endline werden twee cases (verklaringen en beloftes gedaan door België tijdens COP26) geselecteerd voor verdere analyse met behulp van bijdrage-analyse en process tracing;
(3) process tracing omvatte een beoordeling van de sterkte van het bewijsmateriaal. Bewijsmateriaal voor de beleidsverandering die had plaatsgevonden en voor het bijdragende oorzakelijke mechanisme (projectmechanismen, samenwerkingsmechanismen, rivaliserende verklaringen, contextfactoren) werd verzameld via documentanalyse en semigestructureerde interviews met politieke besluitvormers (kabinetten, parlementsleden, studiediensten van politieke partijen, administraties) en externe informatiebronnen. Parlementsleden van alle politieke partijen (behalve Vlaams Belang en Défi) die deelnemen aan de parlementaire klimaatcommissies, alle klimaatgerelateerde kabinetten en alle klimaatadministraties op Vlaams, Waals, Brussels en Federaal niveau werden geïnterviewd.
(4) Bij de bijdrageanalyse werd nagegaan hoe waarschijnlijk het is dat causale mechanismen hebben plaatsgevonden en wat hun respectieve bijdrage aan de beleidsverandering is geweest, wat resulteerde in een onderbouwde conclusie over de bijdrageclaim.
Om inzicht te krijgen in de mate waarin de kennis en expertise over klimaatrechtvaardigheid van de leden van de PWG werd vergroot en om de hefboomwerking en de geloofwaardigheid van de Klimaatcoalitie te beoordelen werd een gemengde methode toegepast, bestaande uit een online enquête onder alle leden van de Klimaatcoalitie en semi-gestructureerde interviews met 15 leden van de Klimaatcoalitie. De hefboomwerking en geloofwaardigheid van de Klimaatcoalitie werd ook meegenomen in de interviews met de lobbydoelen.
Opdrachtgever: NGO Federatie, met steun van het Belgische ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking
Partners: HIVA KULeuven
Uitvoerder: Geert Phlix en Loes Debuysere
Uitvoerders extern: Rosa Hofgärtner en Huib Huyse
Continent: Europa
Land: België
© 2024 ACE Europe