Projectinfo


Eindevaluatie van het EMMo programma rond empowerment van Caritas en CJP

Jaar: 2022 | Topic: Ontwikkelingseducatie

Omschrijving

EMMO is een programma van 12,82 miljoen euro, gezamenlijk gefinancierd door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken en Caritas/CJP. EMMo beoogde de empowerment van specifieke doelgroepen om structurele veranderingen tot stand te brengen in zeven landen: België, Burundi, DRC, Ethiopië, Haïti, Niger en Rwanda.

Het programma was gestructureerd rond twee wegen van verandering (Noord en Zuid).

In de zes partnerlanden in het zuiden (Burundi, DRC, Ethiopië, Haïti, Niger, Rwanda), beoogde EMMo de voedselzekerheid te verbeteren door te focussen op vier dimensies (beschikbaarheid, toegankelijkheid, stabiliteit en gebruik) en door het onderzoeken van de verwerking en afzet in waardeketens (vooral in de DRC). De doelgroepen waren kleine boeren, vrouwen, werkloze jongeren en landlozen. 

In België wilde het programma bijdragen tot een duurzame, inclusieve en verantwoordelijke samenleving door middel van bewustmaking, opleiding en steun voor actie rond de problemen en verbanden in verband met migratie en ontwikkeling; verbruik en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen; democratie en natuurlijke hulpbronnen; democratie en samenleven. De doelgroepen waren de media, actoren binnen ontwikkelingseducatie, scholen/leraren en beleidsmakers. 

Resultaat

De evaluatie beoordeelt het gehele programma, rekening houdend met alle DAC-criteria van de OESO, en documenteert de geleerde lessen en doet aanbevelingen voor het toekomstige gezamenlijke programma.

De evaluatie werd tussen januari en juni 2022 uitgevoerd door een team van drie Belgische en vier nationale beoordelaars (DRC, Rwanda, Burundi, Niger). Het evaluatieteam heeft missies ter plaatse georganiseerd in DRC, Rwanda en Burundi. In Niger werd een zelfevaluatie georganiseerd met de steun van een consultant. Voor Ethiopië en Haïti hebben de beoordelaars, gezien de context van oorlog (Ethiopië) en crisis (Haïti) en de onbeschikbaarheid van teams, een deskstudie uitgevoerd. In België werd een casestudy-aanpak toegepast om de (causale) verbanden tussen het programma en de waargenomen veranderingen te beoordelen.

Opdrachtgever: Caritas International
OntwikkelingsNGO

Uitvoerder:
Corina Dhaene en Loes Debuysere

Uitvoerders extern: Pol De Greve, Germain Nyembo, Innocent Simpunga, Diane Mpinganzima, Idriss Abagi

Continent: Europa, Afrika
Land: België, Burundi, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Haïti, Niger, Rwanda